header

manufacturing30 tekst

fabrikanten 1:50

 
 

conradConrad GmbH is een Duitse modelfabrikant met het hoofdkantoor in Kalchreuth, Beieren. Het bedrijf is internationaal bekend om zijn gamma van modellen van bedrijfsvoertuigen en bouwmachines. De productie vindt plaats in het district Kalchreuth Röckenhof en in mindere mate in de Tsjechische Republiek. De modellen worden wereldwijd worden verkocht, de belangrijkste markt is West-Europa. Het familiebedrijf is opgericht in 1956 door Ludwig Conrad. Het bedrijf levert gegoten zink modellen van bedrijfsvoertuigen van voornamelijk Duitse merken als MAN, Mercedes-Benz, Liebherr en Putzmeister in de schaal 1:50.

 
 

nzgNZG staat voor Nürnberger Zinkdruckguß-Modelle GmbH. Het is een Duitse fabrikant van schaalmodellen voornamelijk in de schaal 1:50 voor gebruik van zowel verzamel als promotionele modellen voornamelijk van zwaar transport en bouwmachines.Zoals te zien is in de naam, is het bedrijf gevestigd in Neurenberg, Duitsland. Gerhard Schmid en Betty Hauer begonnen NZG Modelle in 1968, toen een winkel werd begonnen op de tweede verdieping van een meubelbedrijf. Het bedrijf werd al snel verplaatst naar een 930 m2 grote plek in de Sigmundstraße. Het eerste model dat werd geproduceerd was een Weserhutte kraan. Sindsdien zijn er meer dan 700 verschillende modellen geproduceerd en maakt het bedrijf meer dan 400.000 modellen per jaar.

 
 

teknoTekno is een Nederlandse producent van modelauto's, gevestigd in De Lier. Het bedrijf maakt miniaturen van vrachtauto's en autobussen in schaal 1:50. Tekno is op 1 september 1928 als Tekno Dansk Legetojs Industri opgericht door loodgieter A. Siegumfeldt in Vanløse (bij Kopenhagen). Na de Tweede Wereldoorlog opende het bedrijf verschillende buitenlandse vestigingen. In 1969 overleed de oprichter. Daarna ging het bergafwaarts en in 1972 viel het doek. De bedrijfsnaam en de machines werden overgenomen door het Nederlandse Vanmin uit Voorburg, en de productie werd in Nederland voortgezet onder de naam Tekno Toys. Besloten werd voortaan alleen nog vrachtwagenmodellen te maken. In 1989 werd de naam gewijzigd in Tekno en in 2003 werd een bedrijfsmuseum geopend.

 
 

lionLion Toys is een Nederlandse fabrikant van modelauto's. Het bedrijf is sinds mei 2010 eigendom van Tekno. Het merk werd in 1946 opgericht door Arie van Leeuwen. Men begon aanvankelijk met spoorbanen uit blik, maar legde zich ook toe op modelauto's. De eerste modelauto was overigens geen DAF, zoals velen denken, maar een Volkswagen Kever. Later volgden onder meer een Renault Dauphine, Opel Rekord, DKW en de welbekende DAF'jes. Na het stopzetten van de DAF-autoproductie is Lion Toys zich volledig gaan richten op vrachtauto's. Bijna alle DAF-modellen zijn vertegenwoordigd in het Lion-gamma. Ook andere merken, zoals Mercedes-Benz, Scania, Volvo, Iveco en MAN, zijn vertegenwoordigd.

 
 

wsiWSI is van oorsprong een Nederlands bedrijf dat is voortgekomen uit het in 1994 opgerichte Tematoys. De schaalmodellen van Tematoys waren erg populair bij de transportbedrijven die ze gebruikten als relatiegeschenk voor klanten. In 2006 is Tematoys opgegaan in WSI en dit was tevens het begin van de productie in China. De klanten wilden steeds meer natuurgetrouwe modellen en China gaf de mogelijkheid om de prijs-kwaliteit te waarborgen. In 2014 is WSI een fusie aangegaan met Wan-Ho. Deze fusie is tot stand gekomen na een samenwerking van acht jaar en een joint venture in één van de productiefabrieken. Synergie is de uitgangsbasis van deze fusie waar Wan-Ho verantwoordelijk is voor de Productie en WSI voor de ontwikkeling, verkoop en marketing. WSI is een producent van hoogwaardige schaalmodellen in schaal 1:50 en 1:87 dat bekend staat op de internationale schaalmodellenmarkt van trucks, trailer, kranen en grondverzet. WSI heeft voor meer dan 50 fabrikanten wereldwijd onder licentie metalen schaalmodellen geproduceerd

 
 

corgiCorgi is een merk voor modelauto's van de Engelse producent Hornby. De merknaam is in de jaren zeventig buiten gebruik genomen. In 1989 werd Corgi overgenomen door Mattel, in 1994 werd het weer verkocht (Corgi Classics Limited). Corgi heeft zich in de jaren 90 meer en meer toegelegd op vrachtauto's en wordt nu tot de een van de meest toonaangevende miniatuur vrachtautomerken gerekend. Het niveau van detail is hoog, zo zijn er spiegels, remslangen en stuurbare (voor-)wielen. Sinds 2008 is Corgi het merk voor modelauto's van Hornby.

 
 

jualJoal is een bedrijf met meer dan 50 jaar traditie in de sector schaalmodellen. Ze zijn wereldwijd bekend als een fabrikant van gegoten schaal replica's. De faciliteiten zijn uitgerust met de nieuwste productietechnieken en een breed team van specialisten. De modellen, met de meest bekende merken in de sectoren landbouw en transport, worden onder licentie van Original Equipment Manufacturers gemaakt. Alle modellen staan bekend om hun hoge kwaliteit en hun trouw aan de echte modellen.

 
 
 

sikuSiku is een Duitse fabrikant van speelgoed model voertuigen vervaardigd uit kunststof en metaal. In 1950 werd de naam SIKU gedeponeerd, als afkorting van Sieper Kunststoffen, naar de achternaam van oprichter Richard Sieper. Sieper Werke is in 1921 opgericht door Richard Sieper. Richard bouwde een fabriek in het plaatsje Lüdenscheid in Duitsland. In 1943 werd een tweede fabriek geopend in Hilchenbadt te Duitsland. Dit is zo'n 100 kilometer van de eerste fabriek in Lüdenscheid. Rond 1950 maakt Siku speelgoed van plastic, o.a. boerderijdieren.

 

 

 
 
30 onder